De ce honeyberry?

Honeyberry pare o alegere optimă


Honeyberry este o plantă rustică, rezistentă la boli, la dăunători, la înghețurile târzii și la frigul extrem din timpul iernii. Se adaptează și la secetă. Honeyberry are fructe mari și rezistente la transport, cu aromă delicioasă, care pot fi consumate atât proaspete, cât și prelucrate ca gem, piure, suc, gin, vin, rachiu de fructe. Se pot refrigera până la 3 săptămâni, sau se pot congela.  Are toate avantajele, și doar cîteva dezavantaje.


Alimentația naturală e trendul


Sănătatea este valoarea cea mai importantă a omului. Iar ea depinde în mare măsură și de alimentație. Iar azi, alimentele sunt tot mai poluate, mai falsificate, mai chimizate. Nici măcar vegetarianismul nu ajută, deoarece majoritatea vegetalelor crescute în sere și fertilizate chimic sunt extrem de toxice pentru organismul uman, iar toxinele se acumulează în organism pe termen lung.


În situația de acum, soluția pare imposibilă. Cultivarea plantelor în sere, fără chimicale, e extrem de costisitoare și pare a fi nejustificată economic. Iar produsele BIO nu au intrat încă în cultura noastră.


Chiar și fructele, merele, piersicile, cireșele sunt rezultatul unor runde repetate de stropiri cu substanțe extrem de toxice.  Fără de care dăunătorii ar fi atacat atât frunzele cât și fructele.


Ca soluție, ar mai rămâne cultivarea unor plante rezistente, care nu necesită fertilizări sau stropiri cu chimicale. Dar care să ofere recolte bogate și vitaminizante.


Arbuștii fructiferi


Culturile de arbuști fructiferi s-au dovedit a fi soluția. O mulțime de plante noi, necunoscute, au apărut pe piață, și au atras investitorii în culturi interesante. Aș aminti aici Goji, Cătina, Aronia, socul, coacăzele, murele fără spini, zmeura și afinele. Fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.


Unele plante au fructele greu de consumat, cum ar fi Aronia, amăruie, sau cătina și coacăzele, cu sâmburii prea mari și gust prea acru. Coacăzele sunt vulnerabile la îmbolnăviri și necesită stropiri dese, iar fructele de soc sunt amare și toxice dacă se consumă neprelucrate. Zmeura are sâmburi prea mari, e fragilă și este extrem de perisabilă, rezistând doar 2-3 zile în frigider. Murele fără spini sunt gustoase, dulci, dar încă nu sunt cunoscute. Afinele par să fie cultura ideală, sunt rezistente, pot fi refrigerate 2-3 săptămâni, rezistă la transport, planta rezistă la dăunători și îmbolnăviri, însă necesită sol acid, adică mari cantități de turbă și fertilizanți.


Honeyberry are și dezavantaje


Cel mai mare ar fi creșterea lentă, la fel ca și în cazul afinelor de cultură. Puțini investitori sunt dispuși să cultive o plantă, și apoi să aștepte 2 ani până la prima recoltă, una mică, nesemnificativă, și încă 3 până la potențialul maxim al plantei – circa 3-5 kg de fructe per plantă.


Un al dezavantaj specific plantelor care cresc mai lent este protecția față de competiția cu buruienile, care tind să crească mult mai repede și să sufoce plantele nou plantate în primii 2 ani de la plantare.


În final, calitățile fructelor Honeyberry sunt complet necunoscute la noi în țară! Deși avem cercetători români care au creat 3 soiuri românești, lipsa popularizării și numărul foarte redus de plantații au păstrat planta în umbră.


Honeyberry are avantaje deosebite!


Însă avantajele sunt atât de mari, încât orice efort se justifică pentru a promova aceste fructe. Conținutul de Seleniu, agent antitumoral, este una din calitățile de bază. Resveratrolul, nivelul extremde ridicat de antioxidanți, în combinație cu aroma deosebită a fructelor, permit pentru Honeyberry pe bună dreptate denumirea de super-fruct.


Dacă ignorăm dezvoltarea foarte lentă din primii 2-3 ani după plantare, și calculăm profitul anual obținut din recolte, acesta este de 2-4 ori mai mare decât investiția inițială! Și vine în fiecare an!


Un exemplu de fermă din Canada, cu un producător de vin:




Revenire la lista