Idee de Afacere

Honeyberry este la origine un afin siberian sălbatic cu o lungă istorie. Abia de vreo 20 de ani oamenii au descoperit valoarea lui reală și au început să creeze soiuri mai dulci, mai aromate, mai gustoase. Cu o aromă care amintește de afine, struguri, zmeură și mure, sau de toate la un loc, honeyberry este atât un aliment, cât și un medicament. Conținutul lui în minerale, vitamine, antocianine și resveratrol i-au adus faima de fruct al tinereții. Japonezii au fost primii conștienți de valoarea reală pe care honeyberry o are, și au început să creeze soiuri noi. Canadienii au preluat munca, și cercetarea în domeniu. Fructele sălbatice, astringente și amărui, au fost selecționate și transformate de către cercetătorii canadieni în adevărate bijuterii gustative!


Honeyberry este fructul viitorului


Pe lângă vitaminele și mineralele care pot fi utile tuturor, inclusiv sportivilor de performanță, honeyberry conține și Seleniu organic, o substanță antitumorală! La fel, resveratrolul și conținutul mare de ANTIOXIDANȚI îl recomandă pentru capacitatea de menținere a vigorii și tinereții! Poate fi consumat și de către diabetici, fructoza fiind de o calitate deosebită. Este una din plantele timpurii, care înfrunzeşte în martie, înfloreşte în aprilie şi rodeşte în luna mai, cu o săptămână sau două înaintea căpşunilor! Fiind printre primele fructe, este recomandat în combaterea asteniei de primăvară! Fructele se pot consuma în stare proaspătă, sau se pot refrigera (până la 3 săptămâni), congela, usca, prelucra sub formă de gem, sirop, piure, suc, vin, lichioruri sau rachiu.


De ce lipsește honeyberry din România?


Deși cercetătorii români au fost printre primii care au creat și selecționat soiuri valoroase, culturile nu au pătruns încă în România. Polonezii însă au profitat de ocazie, și au devenit principalul producător european de fructe. Însă capacitatea lor de producție este mult sub cererea europeană, iar prețul fructelor este de 8 euro per kilogram, en-gros la producător! În magazine, acesta ajunge la 18-20 de euro! Calitățile lui deosebite, dar și raritatea sa, îl recomandă ca rege al fructelor, la concurență cu afinele de cultură, care și ele tind să fie tot mai răspândite.


Cum se cultiva honeyberry?


Planta în sine este un arbust. Adică o tufă cu înălțimea de 1,5-2 metri. Crește pe orice tip de sol, fiind nepretențioasă. Rezistența la intemperii, frig, secetă, este maximă, iar bolile și dăunătorii care pot afecta planta sunt rarități. Lipsa de atractivitate a culturii este dată de faptul că necesită timp până la prima recoltă, care apare doar la 2-3 ani de la plantare, și este nesemnificativă. Abia după 5-6 ani de la plantare fructele încep să apară în cantități mai mari, de 3 până la 5 kg per plantă. După care va rodi în următorii 10-15 ani, dar nimeni nu știe cât va trăi. Cele mai vechi plantații au deja 30-40 de ani și încă rodesc abundent! Cheltuielile cu plantația înseamnă irigare în primii 2 ani după plantare și protejarea plantei de buruieni și dăunători.


Beneficiile consumului de honeyberry


Conținutul foarte ridicat de flavonoizi i-au dat numele de FRUCT AL TINEREȚII, iar longevivii din Japonia spun că și consumul acestor fructe are un rol extrem de important în longevitatea lor. Beneficiile sunt multe, și o parte din ele pot fi urmărite aici:
Revenire la lista